R200NHC

Rollin 200 Main Triad Neighborhood Crips

 

Suriname, District Marowijne,

 

In de 70’er jaren worden er een aantal jongens geboren, waaronder Keylow, Big Hell(Mell) en B Cra C. Later zouden dit de grondleggers worden van de Main Triad Neighborhood Crips. Rond 1973 immigreren de jongens gedwongen mee met ouders net voor de onafhankelijkheid van Suriname mee naar Nederland. Op hoop van beter werk en betere levensverwachting, immigreert een stroom van jonge Surinaamse gezinnen naar Nederland. In 1975 werd Suriname onafhankelijk, en stopte de grote stroom van immigranten. De eerdere immigranten werden geregeld in arbeiders wijken gehuisvest. In wijken als Molenwijk, Laakkwartier, Schipperskwartier, Spoorwijk en Schilderswijk, werden de zaden gepland voor het ontstaan van de eerste Crip gang in Europa:
‘C.U.C’.

 

Wat begon in 1983 als Call Us Cool jeugdbende, evelueerde later naar de beruchtere Crazy Underground Criminals en rond ’88 werd dit Crazy Underground Crips, na het overwaaien van de Crips beweging uit de US. De jaren 90 werden ook de jaren van toename van het aantal gangs in Nederland en dan met name in Den Haag. Gangs als Main Triad Crips (MTC), 90Crips, Kings Crips, Eaight Tray Crips, Eastside Crips en DeathSquat Crips, namen het toneel op de Haagse straten. Op zoek naar geld en macht werd Den Haag geteisterd door stijgende gang gerelateerde criminaliteit. Met name veel OG’s (original gangsters) kwamen in die criminele spiraal terecht tijdens de gevangenschap.

 

Dit geld ook voor Keylow, die een straf uitzat voor o.a. een helikopterkaping om een zware crimineel te bevrijden uit de Scheveningse gevangenis.
Dit mislukte tevergeefs en Keylow werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. B Cra C  werd veroordeeld tot 3 jaar.
Het was tijdens deze detentie (1994) dat Keylow in de literatuur dook over de Chinese mafia en dan met name over de Triades.
Wat aantrok is de samenwerking van de geïmmigreerde Chinezen en de Surinamers. De Triades werkte nauw samen met de Surinaamse ‘Wakkamangs’, mannen van de straat die een extra inkomen probeerde te genereren (hosselen) door wat extra straatactiviteiten zoals pooierschap en drugshandel.
Opzicht niet heel bijzonder voor een verhaal over de ondergrondse organisaties, maar wat Keylow’s aandacht echt pakte is dat de Surinamers veel meer konden leren van de geslotenheid, eenheid en strakke handel en organisatie geest van de Chinezen.

Zo werd ook de naam ‘Main Triad’ geboren

 

‘Triad'(vernoemd naar de Chinese Triades) omdat Keylow beredeneerd dat als Surinamers meer aan eenheid en organisatie moesten doen, en ‘Main’ omdat dat al een benaming was die de Crips in de jaren 90 kregen ‘de jongens aan de Hoofdstraat’.
Met ‘Hoofdstraat werd hier Rijswijkseweg in Den Haag mee bedoeld, een drukke grote weg die verschillende beruchte arbeiderswijken met elkaar verbond.
Main Triad refereert letterlijk dus naar ‘Hoofd Familie’, oftewel de doelstelling.

Na Keylow’s vrijlating, evalueerde de gang tot een heuse criminele organisatie volgens justitie. Dit trok ook de aandacht van veel media, wat resulteerde in tijdschrift artikels, boeken, interviews in bekende actualiteit programma’s en uiteindelijk een docu movie genaamd Crips, Strapped ’n Strong. Het laatst genoemde was maar liefs 10 weken in de bioscoop te zien.

 

1998.

Keylow leerde in deze periode ook een aantal cripmembers uit South Central LA kennen. Er was sinds begin jaren 90 al correspondentie met de bekendste mede grondlegger vanuit zijn dodencel, maar met name de banden met de Rollin 40s NHC werden heel hecht. Door zijn bezoek aan Los Angeles lieerde Keylow en zijn jongens zich officieel aan de Neighborhood Crips (NHC).

 

De Crips is een van origine zwarte straat organisatie die zijn ontstaan in de jaren 60. De grondlegger is Raymond Washington en de straat organisatie werd later gemodeliseerd door verschillende ‘bazen van de buurt’ waaronder Stanley Tookie Williams. Wat eerst als een onschuldige jeugdbende begon groeide uit tot een supergang met duizenden leden. Dit resulteerde onvermijdelijk in een splitsing van deze monster organisatie. De Crips splitste zich op in twee super allianties: de zogeheten ‘Gangster Crips’ en de ‘Neighborhood Crips’. Ook wel ‘Deuces en Trays genoemd. Deze splitsing ontstond door aaneenvolgende woordenwisselingen  van Crips onderling. Waarover veel literatuur bestaat zoals ‘Monster’ van Sanyeka Shakur, waarin dit conflict uitgebreid beschreven word.

 

Ook ontstond rond deze zelfde periode naast het onstaan van de Crips, het tegen hangende ‘Bloods’, een straat organisatie onstaan uit kleine lokale gangs die of geterroriseerd werden door de grotere Crips, of die zich simpelweg weigerde aan te sluiten aan de tot super monster uitgroeiende Crips. Crips hanteerde de blauwe kleur, en Bloods de rode. En in tegenstelling van wat word aangenomen, zijn niet Crips en Bloods elkaar grootste vijanden, maar Crips en Crips. Crips onderling vechten al jaren een bloedige strijd uit in de straten van Los Angeles en tegenwoordig in heel US. Gangs gelieerd aan de LA Crips of LA Bloods zijn nu wereldwijd te vinden. In Nederland zijn er geen officiële Blood gangs te vinden.